“Wij hebben een leuke Border Collie, Kamiel, die net 2 jaar oud geworden is. We merkten dat hij het moeilijk had om een zinvolle besteding te hebben op momenten dat wij niet thuis waren. We hebben veel dieren en doorheen de dag ging hij er een spel van maken om op de schaapjes te blaffen om ze zo onder controle te krijgen. Natuurlijk maken ook de schapen er een spel van om in allerlei poses en sprongetjes dit gedrag bij Kamiel (de “schapenhond” ) op te roepen. Geen pretje voor de buren! Dit blafgedrag zette zich ook voort aan de poort vooraan het huis als er bezoek kwam, terwijl Kamiel een hele lieve hond is als je binnen bent gestapt en hij de eerste is om zijn frisbee te showen. Hiernaast fietsen we veel en willen we graag dat Kamiel in zijn fietskarretje op een rustige manier mee kan genieten van onze tochten.

Wij hebben de hulp van Jozefien hiervoor ingeroepen omdat we bij haar meteen een gevoel van vertrouwen kregen. Er werd snel een afspraak gemaakt en Jozefien is bij ons thuis het gedrag van Kamiel komen observeren. Ze heeft hiervoor haar tijd genomen en luisterde, zonder oordeel, naar ons verhaal.

Ze gaf al meteen tips mee waarmee we aan de slag konden en merkten, al tijdens dit gesprek, verandering bij Kamiel. De ondersteuning van Jozefien en haar advies motiveerde ons nog meer om er echt mee aan de slag te gaan en het beste uit Kamiel te halen. Het is immers onze beste vriend die we graag overal mee naar toe nemen.
We vonden het heel leuk dat Jozefien verder werkte op de krachten die Kamiel en wij al hebben. Ze werkt echt op maat van de hond en van de mensen rondom hem. Soms brengen zelfs kleine veranderingen al een heel groeiproces op gang. Voor die inzichten zijn we Jozefien heel erg dankbaar.

We hebben haar raad dan ook goed opgevolgd en hebben zo’n mooie dingen mogen zien van onze geweldige hond! Net zoals hij als puppy snel kon leren hoe hij moest zitten, liggen, apporteren,… Zo snel ging hij nu ook aan de slag met alle tips die wij gekregen hebben. Kamiel is veel rustiger geworden en weet nu wanneer hij zijn rustmomenten moet nemen. De buren geven ons nu complimentjes dat ze Kamiel door de dag niet meer horen blaffen en ze soms zelfs komen kijken of hij nog wel in de tuin zit. 

Zijn fietskarretje staat in de living en hij durft er al zelf in te stappen. We leren hem nu om op commando hier rust te vinden en kijken er heel erg naar uit om samen met Kamiel fietsavonturen te beleven. Hem naar Santiago De Compostella brengen is ons doel en dit is, met de hulp van Jozefien, weer een haalbare kaart geworden!

Jozefien, bedankt voor al je hulp!
Wij zijn zo blij dat we de stap naar jou gezet hebben.”

Joke uit Limburg (BE)