Tijd voor tips #9: doe de aaitest!

De volgende tip kan wel eens héél veel betekenen in de band tussen jou en je kat, zeker wanneer het over een schuchter katje gaat. Mijn advies? Doe altijd eerst de aaitest voor je een kat aanraakt! Hoe dat moet, leg ik hieronder uit.

De aaitest betekent niét dat je gewoon je hand uitsteekt voor je de kat aait. Hoe het wél zit?

Je begint bij de aaitest met het uitsteken van je hand, maar in de plaats van dan meteen te gaan aaien, kijk je hier ook naar de communicatie van je kat.

Door je hand uit te steken, stel je je kat namelijk de vraag of ze open staat voor contact. Vervolgens wacht je op haar antwoord. De communicatie is wederzijds en daarin zit het verschil! Het gaat als volgt:

🖐🏼 Steek je hand uit in de richting van de kat en wacht 10 seconden op een reactie. Er zijn drie mogelijke reacties:

  1. De kat loopt weg. Ze wilt nu geen verder contact. Laat haar gerust en probeer het later opnieuw.
  2. Ze blijft waar ze is, maar geeft geen kopje en zoekt geen verder contact. Laat haar gerust en probeer de test later opnieuw.
  3. Ze geeft een kopje of toont je haar flank. Je mag haar beginnen te aaien! Blijf op haar lichaamstaal letten en stop als ze alsnog wegloopt. Las ook regelmatig pauzes in om te zien of ze nog steeds aangeraakt wil worden.

Dit is de beste manier om je kat ook inspraak te geven in jullie knuffelmomenten.

Als de kat niet geaaid wilt worden, betekent dit trouwens niet dat de kat je niet leuk vindt. Ze vertelt enkel op haar manier dat ze geen zin heeft in fysiek contact. Respecteer dit en jullie band zal nog meer groeien!

Geef een reactie