Kattenkennis #3: de fases waaruit spel bestaat

Spel bij katten is een manier om jachtskills te ontwikkelen en te onderhouden. Het spel verloopt dus hetzelfde als de jacht, namelijk uit drie fasen, waarbij ik het speeltje even ‘de prooi’ noem.

Fase 1: de prooi vangen

In deze eerste fase zal de kat naar haar prooi staren, deze stalken, besluipen, er achteraan rennen. Voor deze fase is een hengel ideaal of een touwtje/veer die je laat verdwijnen achter een hoekje… 
 

Fase 2: de prooi doden

In deze fase heeft de kat de prooi dus te pakken en moet ze hem ‘doden’. Dit doet ze door de prooi vast te grijpen en met haar achterpoten ertegen te trappelen. Om deze fase te stimuleren, zijn trappelkussentjes heel geschikt, liefst nog gevuld met geurverrijking. Je kan ook voor een ander makkelijk grijpbaar speeltje kiezen. Wanneer je een te klein speeltje of laserlichtje gebruikt, kan de kat deze fase niet goed uitvoeren en kan dat voor frustratie zorgen. Zoek dus iets dat de kat goed kan vastgrijpen! 
 

Fase 3: de prooi opeten

In deze fase eet de kat normaal haar prooi op. Het kan dus goed zijn om haar in deze fase een brokje of kattensnoepje te geven om het spelmoment mooi af te ronden. 
 
Naast de drie verschillende fasen, zijn er ook nog verschillende soorten spel (wordt vervolgd!) en heeft elke kat haar eigen voorkeur voor materiaal, bewegingen, soorten prooien, …
 
Probeer het eens uit en observeer je kat. Leuke speeltjes voor in elke fase vind je in de KALLIE.shop. Voor advies op maat, kan je me hier contacteren.
 
Hoe speelt jouw kat het liefst volgens jou? Wat heb je al uitgeprobeerd? 🐱
Hoe verloopt jacht of spel bij katten?

Geef een reactie