Tijd voor tips #8: stress verlagen bij je knaagdier of konijn

Konijnen en knagers, zoals een cavia, rat of muis, zijn prooidieren. Een basisportie stress is heel normaal en zelfs nodig voor deze diertjes, omdat zij zonder stress niet overleven in het wild. Wanneer zij in de natuur een roofdier tegenkomen, zorgt stress er namelijk voor dat hun lichaam in vluchtmodus schiet. Maar bij ons in de tuin of in huis hoeven ze hiervoor toch niet bang te zijn? Dus hoe kunnen we de stress bij onze huisdiertjes nu verlagen?

1. Aanvaarding en herstel

Aanvaard dat je knaagdieren, omdat het prooidieren zijn, van je kunnen blijven schrikken. Hoezeer je dier jou ook vertrouwt, als jij een onverwachtse beweging maakt of per ongeluk boven je knaagdier gaat hangen, zal hij wegrennen. Dit komt voort vanuit hun instinct en heeft niets met jou te maken.

Kijk daarentegen wel naar hoe lang het duurt voordat je diertje herstelt. Dit zegt je veel meer over hoe intens de stress voor het beestje is. Komt hij direct weer kijken of staat hij meteen weer open voor iets lekkers? Maak je dan geen zorgen, dit is ‘normale’ stress.

2. Schuilplaatsen

Voorzie schuilplaatsen. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Als een cavia iets boven zijn hoofdje heeft, al is dit het plafond van een kartonnen doos, voelt hij zich zoveel veiliger.

3. Wennen aan nieuwigheden

Laat je dier op een rustige en positieve manier wennen aan alles dat nieuw is. Een belangrijk voorbeeld is de transportmand. Zet deze in de kooi en koppel hem aan iets leuks: voorzie er iets lekkers in en gebruik ‘m niet enkel wanneer je naar de dierenarts gaat. En áls je dan toch naar de dierenarts moet met je knaagdier, neem dan altijd zijn maatje mee voor mentale steun (lees hier waarom een soortgenootje ook zoveel stress vermindert).

4. Waarschuw je knaagdier

Probeer er een gewoonte van te maken om je dier te vertellen wat je gaat doen, hoe banaal dat ook mag klinken. Dit geeft je dier onvoorstelbaar veel voorspelbaarheid en zorgt daardoor voor veel minder stress. Waarschuw je knaagdier bijvoorbeeld als de kooi gaat verplaatsen of zijn huisje gaat optillen. Plak er een woord op, zoals ‘pas op’ en geef het dier de kans om zich voor te bereiden. Hij zal dit woord snel leren en naar het dichtstbijzijnde huisje rennen. Stress is immers zo normaal en elk dier ervaart het wel eens, maar de manier waarop hij ermee kan omgaan in zijn omgeving is key.

5. Was je handen

Was je handen vóór je naar je konijn of knaagdier gaat nadat je met vreemde honden, katten of andere ‘roofdieren’ in contact bent geweest. Voor je knagers is deze geur een bedreiging en geloof het of niet, ze kunnen plots anders op je reageren als je naar zo’n dier ruikt.

6. Het belang van je individuele geur

Onthoud dat je geur belangrijk is opdat je knagers je herkennen. Vermijd te veel parfum en deodorant als je met je diertje bezig bent.

7. Alternatieven voor oppakken

Vermijd oppakken zoveel mogelijk (dit kan aan roofdieren doen denken), maar werk met een verplaatsdoosje of een commando waarbij je dier leert op je hand te stappen.

8. Bekijk de wereld eens door een knaagdierenbril

Een laatste tip: ga eens op de grond liggen en bekijk de wereld eens vanuit het perspectief van zo’n klein wezentje. Wat kan je nog aanpassen opdat je dier zich veilig voelt? Waar kan er nog een doosje of schuilhokje bij?

Heb jij een knaagdier of konijn in huis? 🐹🐰

Wil je je dier leren dat de omgeving veilig is, maar heb je hulp nodig? Contacteer me dan vrijblijvend.

Geef een reactie