Tijd voor tips #7: zo werkt clickertraining dus!

Één van de meest gebruikte technieken bij het trainen van dieren, is clickertraining. Of het nu om een kip, vogel, kat, hond, leeuw, knager of varken gaat. Maar wat is clickertraining nu eigenlijk?

Een clicker is een toestelletje waarmee een geluid wordt geproduceerd dat letterlijk als “klik” klinkt. Doordat je dit geluidje steeds doet volgen door een beloning, legt het dier al gauw een link tussen de twee en wordt het klikgeluid een voorspeller van iets leuks of lekkers.

Je eigen stem als clicker

Je kan in plaats van het klikgeluid ook één woord kiezen dat vanaf nu betekent dat je dier iets goeds heeft gedaan: ikzelf kies het woord “yes”, maar je kan bijvoorbeeld ook voor EX (van excellent) of ‘flink’ gaan. Dit woord spreek je altijd op juiste dezelfde manier uit, zodat het voor het dier heel duidelijk is dat je gewenst gedrag markeert en dat hij een beloning heeft verdiend.

Let op: een beloning kan zowel iets lekkers zijn, als een spel, een lief woordje of een aai. In de eerste fase blijkt voedsel echter vaak het duidelijkst voor het dier.

De eerste stap

Stap 1 van clickertraining is dat je dier de betekenis van het clickgeluid of gekozen woord leert. Dit doe je door het gekozen geluid meteen te laten volgen door een beloning. Dit doe je op verschillende plaatsen en momenten. Eens hij dit doorheeft, kan je het woordje inzetten voor training.

Clicken maar!

Heb jij zelf zin gekregen om met clickertraining te beginnen met je dier? Hier kan je een handige clicker aanschaffen via mijn webshop.

Heb je graag hulp bij je training? Dan kan je mij ook vrijblijvend contacteren.

De foto hierboven is een voorbeeld van een clicker die je via mij kan verkrijgen. Door op de groene knop te duwen, komt het clickgeluid vrij.

Een gedachte over “Tijd voor tips #7: zo werkt clickertraining dus!

Geef een reactie