kim-davies-fEK4jvgnApg-unsplash

Kattenkennis #2: Help, mijn kitten valt mij aan!

Regelmatig krijg ik de vraag of het normaal is dat een kitten zijn baasje ‘aanvalt’. Omdat dit een onderwerp is dat heel regelmatig terugkeert, besloot ik er een blogartikel aan te wijden.

Het goede nieuws

Goed nieuws: je kitten valt je helemaal niet aan, of toch niet doelbewust. Eigenlijk wilt hij gewoon met je spelen, net zoals hij dat met zijn nestgenootjes zou doen! Dit aanvallend spelen is dus normaal, want door dit te doen leren kittens van elkaar of van oudere katten wat wel of niet door de beugel kan en leren ze de grenzen van spel. Dit betekent onder meer dat ze leren dat de ander stopt met spelen als ze hun nageltjes niet genoeg intrekken.

 

Bovendien zijn sommige kittens te vroeg uit het nest gehaald (wettelijk mag dit pas vanaf 12 weken) en hebben ze dus nog niet voldoende geleerd wat wél of niet oké is. Heb je een kitten die zijn spelgrenzen nog niet heeft geleerd en/of te vroeg uit het nest is gehaald? Dan kan het helpen om hem in contact te laten komen met een andere sociale kat (vóór hij 16 weken oud is) om daar ook van te leren. Als je geen andere sociale kat in huis hebt, wordt de adoptie van twee kittens tegelijk om deze reden ook aangemoedigd.

waarom valt mijn kitten mij aan

Moet ik mijn kitten dan straffen als hij me bijt?

Nee, straffen is hier niet de oplossing. Ten eerste weet je kitten niet beter, want het is voor hem puur als spel bedoeld. Ten tweede ervaart je kitten dit op dat moment als leuk spel en is het enige wat hij wilt dat je met hem meespeelt en hem aandacht geeft. Als jij dan reageert door hem weg te duwen of weg te halen van je arm, krijgt je kitten eigenlijk wat hij wilt: reactie op zijn spelgedrag. Dus speelt hij lekker verder, misschien wel feller dan voorheen.

 

Wat kan ik dan wél doen?

Door voldoende ander spel te stimuleren en hem vóór te zijn door bijvoorbeeld met veertjes en hengeltjes te spelen, wordt de spelbehoefte van je kitten toch vervuld. En nog wel op een manier die jij zélf ook leuk vindt. Hiernaast helpt het om je kitten extra te belonen als hij voor het juiste spel kiest, bijvoorbeeld voor een speelgoedje dat jij speciaal voor hem hebt voorzien. Belonen kan hier door fijn met hem mee te spelen en zo dit spel te versterken.

 

Als je kat blijft proberen met je handen en andere ledematen te ‘vechten’, helpt het in sommige gevallen wel om zelf weg te gaan of het gedrag te negeren, zolang je je kat maar geen aandacht geeft op dat moment. Dit werkt echter enkel als je het VLAK na het ongewenste gedrag doet, anders snapt hij niet wat je bedoelt.
 

 

Wat ik vind van de plantenspuit?

 
 

Ook deze vraag komt soms terug en ik ben blij dat die gesteld wordt, zodat ik baasjes in de juiste richting kan sturen. De plantenspuit is echt te vermijden. Beeld je eens in: je wilt fijn spelen en plots krijg je een koude douche over je heen. Je zal leren dat je dat spel op die plaats niet meer mag uitvoeren, dat wel, maar je zal serieus verschrokken zijn en alleen snappen dat je dat ene gedrag op dat ene moment niet meer wilt herhalen. Maar je leert niet hoe je wél mag spelen. En zo is dat ook bij je kitten. Bovendien loop je het risico dat je dier de link tussen jou en de plantenspuit/het ‘schrikken’ legt en dat kan dat nadelig zijn voor jullie band. Best vermijden dus!

 

Wat je wél zou kunnen doen als je kitten op een bepaald moment té hard bijt of zijn nageltjes in je zet is eventjes kort “auw” zeggen. Doe dit echter niet te vaak, op een rustige manier en enkel als het écht pijn doet. En beloon ondertussen al het spel dat wél gewenst is.

 

Ontdek het huidige aanbod voor katten op de KALLIE.shop. Individueel advies over het gedrag van je kat? Contacteer me vrijblijvend!

Geef een reactie