Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Help, mijn puppy bijt in alles!

Het is iets dat elke puppyeigenaar wel meemaakt. Het kleine wezentje zet plotseling overal zijn tandjes in en dat brengt soms paniek met zich mee. Waarom bijt je puppy in alles? Ik leg het hieronder uit.

Op ontdekking

Ten eerste moeten pups de wereld nog ontdekken. Dat doen ze deels door aan dingen te likken of ervan te ‘proeven’. Puppy’s hebben nu eenmaal de behoefte om hun tanden in voorwerpen te zetten. Maar hoe stuur je dat op de juiste manier?

Help je puppy bij zijn keuzes

De beste techniek om je puppy de juiste dingen aan te leren, is als volgt: richt de omgeving zo in dat de kans groot is dat je puppy de juiste keuze maakt. Haal dus de eerste weken gewoon de voorwerpen weg waarin je puppy absoluut niet mag bijten. Zo maak je het voor iedereen gemakkelijker. Je puppy maakt dan keuzes die je hoogstwaarschijnlijk oké vindt, zoals bijten in het speeltje dat speciaal voor hem op de grond ligt.

En beloon goede keuzes!

Kiest hij voor een gedrag dat je leuk vindt? Gaat hij bijvoorbeeld bijten in het kauwbot dat speciaal voor hem is neergelegd? Beloon dat dan! Zo zorg je ervoor dat hij het gedrag vaker zal stellen.

Toch een foutje?

Kiest je pup toch een voorwerp dat je liever tandjesvrij houdt, geef hier dan geen aandacht aan of probeer de pup af te leiden met een ander voorwerp waarbij hij dat gedrag wél mag stellen. Straffen heeft geen zin en werkt averechts voor jullie band. Je puppy zal misschien wel stoppen met te bijten in datgene waarin hij beet, maar hij zal dit gewoon doen uit angst voor je reactie en hij zal niet begrijpen wat hij juist verkeerd deed.
waarom bijt mijn puppy in alles

Let op: tandjes wisselen

Wees je er daarnaast van bewust dat er ook andere redenen kunnen zijn waarom je puppy of hond in iets bijt. Gebeurt dit rond de 4 maanden? Dan is de kans groot dat je puppy zijn tandjes wisselt en hier last van heeft. Geef hem dan geschikte zaken om op te knabbelen om hem van dit irritant gevoel te verlossen.

Let op: “aha, zo krijg ik aandacht!

Een andere reden tot bijten kan zijn dat je hond geleerd heeft dat dit tot aandacht leidt. In dit geval heeft afleiden met een ander speeltje geen zin, want dan heeft de puppy zijn doel (aandacht) toch al bereikt. Wees er daarom zeker van dat je je hond vooral aandacht geeft als hij niét in ongewenste voorwerpen bijt en niet enkel als hij daar in aan het bijten is. Kan je al raden wat je hier wél moet doen? Juist! Belonen als hij op het juiste voorwerp kauwt of als hij zichzelf gewoon rustig bezighoudt.Want zoals je weet: ook negatieve aandacht is een vorm van aandacht.

Pups bijten ook soms in onze handen, maar dat is voer voor een andere post. Waarop knabbelt jouw hond het liefst?
Kauwen kan in nog veel meer omstandigheden plaatsvinden, van verveling tot verlatingsangst. Als je hond op dingen kauwt en je kan je niet vinden in bovenstaande uitleg, kan er dus ook iets anders aan de hand zijn. Contacteer me gerust om de situatie samen te analyseren.

Een gedachte over “Help, mijn puppy bijt in alles!

Geef een reactie