Photo by Josh Hild on Unsplash

Zo socialiseer je je pup tijdens quarantaine

Je puppy socialiseren tijdens corona? Niet altijd even gemakkelijk. Afstand houden is de norm en we moeten zoveel mogelijk binnenblijven. Hieronder enkele tips om het toch goed aan te pakken.

Voor we beginnen, zijn er drie belangrijke regels die ik met jullie wil delen:

  1. Laat nieuwe dingen altijd volgen door iets leuks! Je hond weet van nature niet dat een TV, een huilende baby of een paraplu niet gevaarlijk zijn voor hem. Bedenk daarom voor jezelf waarmee of met wie jouw hond in zijn verdere leven in contact zal moeten komen en help hem op tijd om er kennis mee te maken. 
  2. De ingrijpendste dingen vragen een groter ‘leuk gevolg’ dan iets minder ingrijpend. Bijvoorbeeld: als je de tv zachtjes aanzet, hoef je vanzelfsprekend minder uitgebreid snoepjes te geven dan als je een paraplu open doet of plots heel luid begint te praten (zie hieronder).
  3. Wanneer ik praat over beloning, is dat niet per se voedsel. Een beloning is datgene waarvan jouw hond heel enthousiast is en dat hem erg motiveert. Dat kan gaan van enthousiast stemgebruik tot een kriebel op zijn favoriete plekje of een trekspelletje. Vaak is het echter wel gemakkelijk en duidelijk om nieuwe dingen meteen door iets lekkers te laten volgen.

Maar hoe ga je nu te werk om je puppy tijdens corona toch te socialiseren? Hieronder een leidraad.

dog-280332_1920

1. Andere honden, voorbijgangers en onbekende personen

  • Wanneer er een andere hond of persoon voorbijkomt tijdens wandelingen, koppel dit dan met iets lekkers of leuks. Is er een persoon die contact zoekt? Vraag dan of hij vanop 1,5 meter afstand vriendelijk of enthousiast tegen je pup wilt praten. Ook op die manier legt je puppy positieve associaties.
  • Als je pup er klaar voor is, kunnen jullie ook samen ergens naartoe rijden waar veel honden, mensen of andere prikkels zijn. Vanuit de auto beloon je dan je puppy telkens als er iemand of iets nieuws voorbijkomt.
  • Ook als je puppy skaters, fietsers, snel bewegende kinderen, mensen met een wandelstok of vrachtwagens ziet, mag daar iets leuks op volgen.

2. Verkleed jezelf!

Je leest het goed, tijd om alles uit de kast te halen. Je puppy heeft namelijk minder kans om verschillende soorten mensen tegen te komen tijdens de quarantaine. Enkele voorbeelden:

hanson-lu-T_HVKHiJVao-unsplash

  • Doe een dikke sjaal aan, een lange jas en een muts (en doe dit één voor één als je puppy dat nodig heeft)
  • Zet een zonnebril, een pet, een hoed op
  • Wandel eens met een stok en loop langzamer of moeizamer dan je anders zou doen
  • Neem een paraplu en doe deze paraplu eens rustig open. Meteen daarna doe of geef je iets heel leuks
  • Shmink jezelf
  • Draag ook af en toe binnenshuis een mondmasker. Dit is nu eenmaal iets dat je hond regelmatig zal tegenkomen!
  • Maak je puppy child proof door soms plots gek te doen of te roepen, of druk op de grond te gaan liggen, meteen gevolgd door spel, snoep of een andere beloning.

3. Geluiden binnen- en buitenshuis

Laat je puppy wennen aan allerhande geluiden: dit gaat van de stofzuiger en de TV tot buitengeluiden die je binnen kan afspelen (regen, verkeer, een huilende baby, een storm, onweer).* Cruciaal bij deze tip is dat je begint op een heel laag volume waarbij je puppy nog steeds ontspannen is. Speel met hem, geef iets lekkers en bouw rustig op op het tempo van je dier.

*Opgelet: dit geldt niet voor honden die al een vuurwerkangst of een fobie voor geluiden hebben. In dat geval, zoek hulp. Ikzelf en andere gedragstherapeuten in je buurt kunnen je hierbij ondersteunen en het juiste plan van aanpak bieden.

4. Nieuwe ondergronden

Laat je puppy nieuwe ondergronden ontdekken, zoals trappen, je yogamatje, gras, stenen, maar ook hout, grond, … Hoe ‘vreemder’ de ondergrond, hoe leuker het gevolg mag zijn.

shane-guymon-eboqU5obx5k-unsplash

5. Bereid je puppy voor op dierenarts of trimmer

Om je puppy zo stressvrij mogelijke bezoekjes aan de dierenarts of trimmer te bezorgen, kan je hem nu al voorbereiden. Hoe je dat doet? Door zelf die beroepen in je naar boven te halen!

  • Zet je puppy eens op een tafel en combineer het met iets leuks.
  • Aai je pup dagelijks op verschillende plaatsen. De minder aangename plaatsen (bv. de staart) gaan samen met iets extra leuks.
  • Laat je pup wennen aan de borstel en borstel steeds een nieuw lichaamsdeel.

Je hebt het door, alles draait erom dat je puppy leert “dit is leuk!“.

Voeg zelf nog prikkels toe aan deze lijst die je hond zal tegenkomen in zijn latere leven. 

Heb je zelf nog andere tips voor puppy-eigenaars? Laat het dan zeker weten in een reactie of in onder het bericht op Facebook.

Geef een reactie