Vind je in het asiel niet de hond die je zoekt of wil je een puppy van een bepaald ras? Dan is de optie om een fokker te benaderen vaak de eerstvolgende waaraan je denkt. Van heel groot belang, en soms zelfs van levensbelang, is om een goede fokker te vinden. Maar iedereen zegt iets anders, internet brengt je helemaal in de war en uiteindelijk ziet elke puppy er even schattig uit. Laat je dus niet vangen! Hieronder enkele gouden regels om op te letten bij de aanschaf van een puppy.
- Doe ruim onderzoek voordat je overgaat tot de aanschaf van een puppy. Vraag bij andere mensen naar ervaringen met fokkers die je op het oog hebt, bijvoorbeeld in rasgroepen of via sociale media, en voorkom op die manier dat je wordt afgezet. Vermijd ook zoekertjessites.
- Heb je een selectie van fokkers gemaakt? Plan dan een afspraak in, maar blijf kritisch. Een gouden tip: ga naar de fokker vóórdat er puppy’s zijn. Wanneer er al een haarbolletje aanwezig is dat een thuis zoekt, is het heel moeilijk om het hoofd koel te houden.
- Een andere cruciale regel: zorg dat je de ouderdieren mag zien. Áltijd! Liefst nog zonder dat je er zelf om hoeft te vragen. Zien ze er op hun gemak uit of zijn ze eerder bang? Komen ze kennismaken of kruipen ze weg? En zien ze er gezond uit? Dit zijn allemaal zaken die je kunnen vertellen hoe jouw puppy later zal zijn en die ook invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van jouw pup. Durf er gerust naar te vragen.
- Een goede fokker heeft een beperkt aantal rassen. Liefst één of twee, maar zeker niet meer dan drie. Hij heeft dan ook niet altijd pups ter beschikking en zal je potentieel op een wachtlijst zetten voor een puppy van een volgend nest.
- Een goede fokker wilt niet meteen verkopen en vindt het dus niet erg als je de eerste keer dat je langsgaat niets koopt. Hij heeft liever dat alles 100% in orde is voordat de pup meegegeven wordt naar een nieuwe thuis.
- De puppy’s groeien op in huiselijke kring en zijn deel van het gezin. Als je weet dat de eerste 16 weken van een hondenleven bepalend zijn voor de rest van zijn leven, begrijp je dat de eerste 8 weken bij de fokker van groot belang zijn. Laat dus een belletje rinkelen als de fokker de puppy ergens anders moet gaan halen of als hij je meeneemt naar een apart gebouw waar de honden verblijven.
- Wanneer je het nest ziet, ziet dit er proper en in orde uit. Er is een zachte ondergrond en er wordt mogelijks zelfs al geëxperimenteerd met verschillende soorten ondergronden om de pupjes aan vanalles te laten wennen.
- De puppy’s zijn niet extreem blij om je te zien, maar ook niet extreem bang. Beiden kunnen wijzen op een tekort aan socialisatie met mensen.
- De fokker houdt contact met je nadat je de pup hebt gekocht.
- De fokker kan attesten voorleggen dat de ouderdieren vrij zijn van erfelijke afwijkingen. Zijn er afwijkingen (in elk ras komen erfelijke aandoeningen voor!), dan mag dat dier niet meer gebruikt worden om mee te fokken. Nog vaak genoeg kom ik eigenaars tegen die na een paar maanden merken dat hun dier een erfelijke ziekte heeft.
- Een goede fokker stelt vragen over jouw motivatie om een hond in huis te halen, over je gezinssituatie, over jullie dagelijks ritme, enz.
- Vraag of je het boekje van de pup mag inkijken en check of het land van oorsprong ook écht het juiste is.
- Je krijgt de pup pas mee op 8 weken.
Blijf kritisch en laat een belletje rinkelen als er niet aan deze puntjes wordt voldaan. Dit artikel wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips, kom dus gerust nog eens kijken!
PS. Er zijn absoluut ook goede fokkers met het hart op de juiste plaats, die alles doen voor het nestje. De zoektocht is soms lang, maar je zal het je niet betreuren!
Ik wens jou en je hondje veel geluk!
PS. Check hier de poster van Gaia over het herkennen van slechte fokkers.
Zoek je hulp bij het zoeken van het juiste hondje? Contacteer me dan vrijblijvend.

De zoektocht naar een puppy: tips bij het vinden van een goede fokker