Puppy - tips bij het vinden van een goede fokker

Tijd voor tips #6: Zo herken je een goede hondenfokker

Vind je in het asiel niet de hond die je zoekt of wil je een bepaald ras? Dan is de optie om een fokker te benaderen vaak de eerstvolgende waaraan je denkt. Van heel groot belang, en soms zelfs van levensbelang, is om een goede fokker te vinden. Maar iedereen zegt iets anders, internet brengt je helemaal in de war en uiteindelijk ziet elke puppy er even schattig uit. Laat je dus niet vangen! Hieronder enkele gouden regels om op te letten bij de aanschaf van een puppy.

  1. De eerste cruciale regel: zorg dat je de ouderdieren mag zien. Áltijd! Liefst nog zonder dat je er zelf om hoeft te vragen. Zien ze er op hun gemak uit of zijn ze eerder bang? Komen ze kennismaken of kruipen ze weg? En zien ze er gezond uit? Dit zijn allemaal zaken die je kunnen vertellen hoe jouw puppy later zal zijn. Durf er gerust naar te vragen.
  2. Een goede fokker heeft een beperkt aantal rassen. Liefst één of twee, maar zeker niet meer dan drie. Hij heeft dan ook niet altijd pups ter beschikking en zal je potentieel op een wachtlijst zetten voor een puppy van een volgend nest.
  3. Een goede fokker wilt niet meteen verkopen en vindt het dus niet erg als je de eerste keer dat je langsgaat niets koopt. Hij heeft liever dat alles 100% in orde is voordat de pup meegegeven wordt naar een nieuwe thuis.
  4. De puppy’s groeien op in huiselijke kring en zijn deel van het gezin. Laat dus een belletje rinkelen als de fokker de puppy ergens anders moet gaan halen of als hij je meeneemt naar een apart gebouw waar de honden verblijven.
  5. Wanneer je het nest ziet, ziet dit er proper en in orde uit. Er is een zachte ondergrond.
  6. De puppy’s zijn niet extreem blij om je te zien, maar ook niet extreem bang. Beiden kunnen wijzen op een tekort aan socialisatie met mensen.
  7. De fokker houdt contact met je nadat je de pup hebt gekocht.
  8. De fokker kan attesten voorleggen dat de ouderdieren vrij zijn van erfelijke afwijkingen. Zijn er afwijkingen (in elk ras komen erfelijke aandoeningen voor!), dan wordt het betrokken dier niet meer gebruikt om mee te fokken.
  9. Een goede fokker stelt vragen over jouw motivatie om een hond in huis te halen, over je gezinssituatie, over jullie dagelijks ritme, enz.

PS. Het is niet de bedoeling dat je meteen gaat panikeren wanneer iets niet lijkt te kloppen, maar wel dat je kritisch blijft en een belletje laat rinkelen als er niet aan onderstaande puntjes wordt voldaan. Dit artikel wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips, kom dus gerust nog eens kijken!

Ik wens jou en je hondje veel geluk!

Photo by Wai Siew on Unsplash

Puppy – tips bij het vinden van een goede fokker

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s