vuurwerk, vuurwerkangst

Tijd voor tips #5: Help je dier veilig het nieuwe jaar in

De meeste dieren kijken niet zo uit naar Nieuwjaar als wij mensen dat doen. Bij deze feestperiode horen namelijk veel onverwachtse en heel intense prikkels, zoals knallen en lichtflitsen.

Naast het feit dat de meeste dieren veel scherper horen dan wij, kunnen zij ook gewoon niet plaatsen waarom er ineens knallen en explosies plaatsvinden, iets dat zeer bedreigend overkimt. Het is dus heel belangrijk om hen een veilig gevoel te geven op oudejaarsavond en te tonen dat er geen gevaar dreigt voor hen. Hieronder enkele tips, op de meeste huisdieren toepasbaar.

 1. Naar mijn gevoel één van de belangrijkste tips, die toch nog vaak op onbegrip stoot: als je hond zelf om steun vraagt, mag je hem die geven! Je versterkt daarmee niét zijn angst, want angst is een emotie en emoties kan je niet belonen of straffen. Je toont je dier enkel dat je er voor hem bent wanneer hij je nodig heeft. Wanneer je hond dus naar jou kijkt voor bevestiging of bij angst naar je toekomt voor aaitjes, dan mag je hem die zeker geven. Overdreven betuttelen is niet nodig, praat op een rustige normale manier met hem en gedraag je zoals anders.
 2. Als je dier nog naar buiten moet om zijn boodschap te doen, doe je dat zo vroeg mogelijk, best wanneer het nog licht is en er nog géén vuurwerk wordt afgeschoten.
 3. Hou je dier binnen om de kans dat hij wegloopt van het lawaai tot een minimum te beperken.
 4. Zorg ervoor dat je ramen, deuren en gordijnen dicht zijn om lawaai en lichtflitsen buiten te houden.
 5. Voorzie een veilig plekje binnenshuis waar je dier zo weinig mogelijk van het vuurwerk merkt en waar hij zich op zijn gemak voelt. Voelt je hond zich veilig in zijn bench? Leg er dan een lekker kussen in en hang er een deken over, zodat het extra knus en veilig aanvoelt. Gaat het om een kat? Voorzie dan meerdere veilige schuilplekken, zodat ze keuze heeft om naar die plek te gaan waar ze zich het prettigst voelt.
 6. Leg een trui of iets anders met jouw geur in de de schuilplek. Dit dempt het geluid, is warm én heeft een vertrouwde geur.
 7. Zet de televisie aan of draai wat kalmerende muziek op een normaal volume. Dat geluid is eentonig en doet het geluid van de knallen naar de achtergrond verdwijnen.
  Let op: zet enkel de tv of radio op als je zeker bent dat ze geen vuurwerk laten horen. Doe dit ook enkel als je dier het gewend is om hiernaar te luisteren en het een geruststellende werking op je dier heeft. 
 8. Doe niet anders dan je gewoonlijk doet. Als je plotseling de dagelijkse routine gaat veranderen, is dat een teken voor je dier dat er iets aan de hand is en wordt hij mogelijks al onrustig vóór er vuurwerk te horen is.
 9. Laat het licht of een lampje aan, ook als je niet thuis bent. Zo zijn flitsen minder duidelijk te zien.
 10. Geef je dier, net voor het knallen begint, een snack die hij héél lekker vindt: dat kan een kong zijn, een kauwbot, natvoer, … De kans is groot dat hij daar dan zo mee bezig is dat hij het lawaai niet of minder opmerkt. Zorg ook dat hij aan zijn gewone brokken en zijn drinken kan door een extra bakje dicht bij de veilige plek te zetten.
 11. Soms kan het bij dieren in hun eerste levensjaar lijken dat ze vrij oké zijn met vuurwerk, zeker naar aanloop van de jaarovergang. Ze herkennen dan namelijk nog geen voorspellende signalen van wat er komen gaat (zoals bv. een kerstboom, de voorbereidingen van oudejaarsavond, het aftellen, ..). Ze maken dit voor de eerste keer mee en weten op voorhand dus ook nog niet wat er gaat gebeuren ( = vuurwerk). Ook bij deze dieren is het héél belangrijk om deze tips toe te passen en ze zeker niet mee naar buiten te nemen om hen aan vuurwerk ‘te laten wennen’. Anders is de kans groot dat zij vanaf de volgende jaarwisseling een stuk angstiger tot enorm angstig gaan reageren, zodra ze doorhebben dat het weer gaat knallen.

Let op: Is jouw dier al heel erg angstig voor vuurwerk, dan zijn deze tips waarschijnlijk niet voldoende om de angst weg te nemen. Neem in dat geval contact met me op voor een persoonlijk behandelplan. Hoe eerder vóór het echte vuurwerk, hoe beter.

In dit artikel voor Beestig beschreef ik hoe je knagers en konijnen tegen vuurwerk beschermt.

vuurwerk, vuurwerkangst

Plast jouw kat naast de kattenbak? Hier lees je waarom.

Hier lees je waarom jouw cavia een soortgenoot nodig heeft.

 

Geef een reactie