Kattenkennis #1: Help, mijn kat gaat naast de kattenbak

Wanneer een kat haar behoefte naast de kattenbak doet, is dit meestal niet zonder reden. Hoewel je bij een eenmalig ‘ongelukje’ niet meteen aan de alarmbel hoeft te trekken, kan herhalend ‘missen’ op een onderliggend probleem wijzen.

Mogelijke redenen voor veranderd toiletgedrag zijn:

1. Je kattenbak is vuil

Katten zijn heel propere beesten en trekken al snel ‘hun neus op’ wanneer hun toilet niet schoon is. Wanneer wij de bak ruiken, is het eigenlijk al te laat. Op tijd verschonen is dus de boodschap!

2. Je kat is gespannen

Ga steeds na of er iets veranderd is in huis. Is er een nieuw dier bijgekomen, heerst er een gespannen sfeer in huis, zijn er drukke kinderen of zijn de meubels recentelijk verplaatst? De subtielste veranderingen kunnen effect hebben op het toiletgedrag van je kat.

3. Je kat voelt zich niet veilig

Je kat is niet op haar gemak op de plaats waar haar kattenbak staat. Staat haar bak naast de wasmachine? Of vlakbij een raam waarlangs ze andere katten of honden ziet? Grote kans dat je kat dan op sommige momenten (bv. als de wasmachine aan staat) niet naar haar toilet durft gaan.

Ook voelt de ene kat zich veiliger in een afgesloten bak en heeft de andere liever een open toilet, maar in een veilig hoekje. Zorg ervoor dat je kat tijdens het plassen niet langs boven kan worden aangevallen door een ander huisdier. Probeer je in te leven in de kat bij het kiezen van de geschikte plaats.

4. De kattenbak is verplaatst

Verplaats nooit zomaar het toilet van je kat. Er eentje bijzetten is echter wel altijd een goed idee. Elke kat zou minstens 2 keuzes moeten hebben; de standaardregel is n + 1 (waarbij n= het aantal katten). Heb je bijvoorbeeld twee katten, zet dan drie toiletten. Heb je één kat, geef haar dan twee opties.

5. De kattenbakvulling is veranderd

Ben je recentelijk van vulling veranderd? Katten hebben al snel een voorkeur voor een bepaalde ondergrond. Wanneer je kat haar nieuwe kattenbakvulling niet geschikt vindt om ‘naar het toilet te gaan’, zal ze een andere ondergrond verkiezen. Ook wanneer de nieuwe vulling plots een heel sterk parfum heeft, stoot dit je kat mogelijk af. Al gauw zal ze een aangenamer plekje zoeken… En dan is het oppassen geblazen met je zachte tapijt of andere ‘katvriendelijke’ plaatsen.

6. Je kat heeft een afkeer van de bak gekregen

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat ze ooit pijn heeft gehad bij het plassen (bv. bij een blaasontsteking) of dat ze zich eens serieus heeft geschrokken terwijl ze op die plaats aan het plassen was.

7. Je kat kan er niet in

In sommige gevallen kan je kat niet in of aan de kattenbak en moet ze uit noodzaak een alternatieve plaats zoeken. Heb je een afgesloten bak? Zorg er dan voor dat het luikje altijd open is en het toilet, bijgevolg, altijd toegankelijk. Heeft je bak een hoge instap? Maak het dan gemakkelijk voor je (senior) kat om er in te stappen.

8. Je kat heeft pijn of is ziek

Los van bovenstaande redenen, kan het ook zijn dat je kat een medisch probleem heeft. Heeft ze moeite met plassen, plast ze plots veel meer dan normaal of kreunt ze bij het plassen? Dan zou het kunnen dat ze pijn heeft. Ga in elk geval zeker op tijd naar de dierenarts.

Meer over kattenbakken schreef ik in dit artikel voor Beestig.be.

 

Cats Herd You - katten en kattenbak

Waarom gaat mijn kat naast de kattenbak?

 

Lees hier hoe je de omgeving van je (binnen)kat kan verrijken en ontdek hier waarom knipogen naar je kat zo nuttig is.

Contacteer me hier voor persoonlijk kattenadvies.

2 gedachten over “Kattenkennis #1: Help, mijn kat gaat naast de kattenbak

Geef een reactie