Tijd voor tips #4: knipoog eens naar een kat

Knipogen naar een kat?! Dat schreef ik inderdaad. Hieronder leg ik uit waarom het goed kan zijn om naar een (bange) poes te knipogen.

Wanneer katten naar elkaar staren, is dat heel bedreigende en agressief getinte taal. Soms wordt staren tussen twee (huis)katten niet op tijd opgemerkt en kan dit leiden tot andere vormen van agressie: grommen, slaan met de poot, vechten.

Het sluiten van de ogen

Je ziet het misschien al aankomen: een kat die door een mens wordt ‘aangestaard’ (zo ervaren zij dit althans), zal zich meestal bedreigd voelen. Wanneer je een (bange) kat op haar gemak wilt stellen en je goede bedoelingen wilt tonen, knijp dan eens langzaam je ogen dicht. In kattentaal betekent dit ‘knipogen’ namelijk dat je geen kwaad in de zin hebt. Het is een teken voor de andere kat dat alles oké is en dat ze rustig verder kan gaan met haar dagelijkse bezigheden.

Naar elkaar knipogen

Heb je ooit eerder de indruk gehad dat je kat naar jou knipoogt? Dat zou best kunnen! Het sluiten van de ogen in het bijzijn van een ander is voor katten ook een teken dat ze het zaakje wel vertrouwen, een geruststellend signaal. Knippert je kat traag naar je, knipper dan vooral even zachtjes terug. Een goede manier om een bang katje gerust te stellen of om conflicten te vermijden. Voor je het weet zitten jullie naar elkaar te knipogen.

Pipa de poes - Greet Lust 2

Voor dit beeld mocht Pipa de poes model staan. Met dank aan Greet Lust.

Note: Wanneer een kat in contact met een andere kat de blik afwendt, geeft ze daarmee ook aan dat ze conflicten wilt vermijden (en het gestaar wilt doorbreken). Let maar eens op als je nog eens katten naar elkaar ziet staren.

Voor vragen of advies over jouw kat(ten), kan je me contacteren via dit e-mailadres.

 

 

Een gedachte over “Tijd voor tips #4: knipoog eens naar een kat

Geef een reactie