Konijnencase: M. en M. terug beste vriendjes

Onlangs kreeg ik een berichtje van een eigenares van twee konijnen: Milo (een rammetje** van 10 maanden) en Molly (een voedster* van 8 maanden). De konijnen kwamen altijd heel goed overeen, maar daar kwam plots verandering in.

Situatieschets

Op een bepaald moment begon Molly (het witte konijn) te sproeien en veel op Milo te rijden. Milo liet dit niet toe en er werd besloten Molly te steriliseren. Na de sterilisatie vertoonde Milo plots agressieve signalen naar de gesteriliseerde Molly. De eigenares moest de konijnen uit elkaar zetten en vroeg zich af of ze voor altijd apart moesten blijven zitten of dat het nog goed zou komen.

Nu

Milo en Molly zijn ondertussen weer beste vriendjes. De eigenares heeft haar konijnen opnieuw op neutraal terrein gekoppeld en stilaan is alles weer geworden zoals vóór de sterilisatie.

Waarom + tip

Waarom Milo zich dan plots agressiever gedroeg naar de gesteriliseerde Molly? De reden zit hoogstwaarschijnlijk in de nieuwe geuren die Molly na haar operatie en haar verblijf bij de dierenarts had. Geuren zijn een belangrijk communicatiemiddel bij konijnen en onbekende geuren kunnen het gedrag naar elkaar erg beïnvloeden en veranderen. 
Een tip ter preventie van dit probleem: Als je met je konijn of knaagdier naar de dierenarts gaat, neem dan zijn of haar vriendje mee. Zo hebben ze dezelfde geuren als ze terug thuis zijn én hebben ze elkaars steun bij de dierenarts.

 

 

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Eind goed al goed voor Milo en Molly. Deze twee kanjers hebben zelfs een eigen Instagramaccount, voor wie graag meer foto’s van ze ziet.
_
* voedster betekent ‘vrouwelijk konijn’
** ram betekent ‘mannelijk konijn’

Geef een reactie