Tijd voor tips #2: houd cavia’s in duo of groep

Heb of wil jij een cavia in huis? Lees dan even mee waarom je hem echt gelukkiger maakt met een maatje.

Groepsdier én prooidier

Cavia’s zijn zowel groeps- als prooidieren. Los van het feit dat ze in de natuur altijd met meerderen leven en alles samen doen (groepsdieren), hebben ze mekaar ook nodig voor een gevoel van veiligheid in de wijde wereld (prooidieren). Cavia’s zijn alerte dieren en dat moéten ze volgens de evolutie ook zijn: wanneer ze in de natuur één geluid of beweging niet op tijd waarnemen, is de kans dat ze ten prooi vallen aan een roofdier stukken groter. Dus waarom zitten ze dan best niet alleen?

Eeuwige alertheid

Hoewel onze huiscavia’s meestal veilig in een hok wonen en er daar geen direct gevaar is, zit hun eeuwige alertheid nog steeds in hun systeem. Een cavia die niet gerust is en daarom de omgeving wilt blijven scannen, zal niet durven eten of slapen en steeds de wacht willen houden. Als die cavia één of meerdere maatje(s) heeft die hem kunnen aflossen, zal hij veel minder stress ervaren en geruster zijn tijdens zijn dagelijkse bezigheden. Terwijl de ene cavia eet, houdt de andere de boel in de gaten.

Gezellige knagers

Ook als je cavia zijn omgeving volledig vertrouwt, heeft hij veel plezier aan een soortgenootje. Ze hebben een ruim repertoire aan geluiden en als je goed luistert, kan je ze soms gezellig tegen mekaar horen ‘murmelen’. Zo nu en dan lopen ze mekaar achterna, met de neus van de ene bijna in de poep van de andere, iets wat ik graag een ‘caviatreintje‘ noem. En ook al liggen er 10 slablaadjes, ze zullen altijd graag aan hetzelfde blaadje knabbelen als hun caviavriend(in).

 

Dat een soortgenoot welkom is, geldt overigens ook voor konijnen en voor de meeste andere knaagdieren (ratten, muizen, chinchilla’s, …).

Heb je al één knaagdier of konijn en wil je hem of haar graag koppelen aan een tweede? Dit vraagt tijd en geduld. Heb je graag begeleiding? Ook hier kan ik je bij helpen. Contacteer me vrijblijvend voor meer informatie of een afspraak.

Nog meer weten? Dit artikel schreef ik voor Beestig.

3 gedachten over “Tijd voor tips #2: houd cavia’s in duo of groep

Geef een reactie