Tijd voor tips #1: verrijk de omgeving van je kat

In de natuur krijgt een kat zijn maaltijd niet in een kommetje voorgeschoteld en liggen de prooien (speeltjes) niet roerloos op haar te wachten. Om de natuurlijke omstandigheden van je kat zo goed mogelijk na te bootsen en haar aan voldoende uitdagingen bloot te stellen, kan je enkele zaken toepassen in huis. Zeker binnenhuiskatten, die geen dagelijkse buitenprikkels hebben, doe je hier een extra plezier mee. 

Bied voedsel op een alternatieve manier aan

  • Speciale balletjes om korrels in te verstoppen: door met haar poot te proberen de brokjes eruit te krijgen of het balletje zo te doen rollen dat het voer eruit valt, moet je kat ‘werken’ om aan haar eten te geraken.
  • Slow feeders: dit zijn voorwerpen met een soort ‘doolhof-patroon’ waarin je de korrels kunt strooien. De kat moet proberen de korrels uit het doolhof te krijgen en doet op die manier langer over haar maaltijd. Zo vermijd je dat ze alles ineens naar binnen werkt.
    Note: Er bestaan verschillende formaten voor verschillende diersoorten, hier vind je het aanbod voor katten in de KALLIE.shop.
  • Ga zelf aan de slag: neem een aantal keukenrollen en plak deze aan mekaar vast. Doe er vervolgens iets lekkers in. Je kat zal zoet zijn met het eruit halen van de delicatesse. Om de moeilijkheidsgraad te verlagen, maak je met een schaar enkele extra gaatjes in de keukenrol.

Recycleren voor je kat

Wat voor ons afval is, kan voor je kat een interessant spelletje zijn. Een propje krantenpapier of een flessenkurk wordt al gauw als prooi aanzien, waarmee je kat zich even kan bezighouden. Maar let op: een stille prooi is niet erg geloofwaardig. Om het voor je kat nog leuker te maken, bind je het voorwerp aan een touwtje vast en hang je het ergens aan op, zodat het uit zichzelf in beweging blijft zodra je kat er tegen slaat. Samen spelen? Neem dan het uiteinde van het touwtje vast en beweeg het zoals een echte prooi zou doen: laat het springen, achter een hoekje verdwijnen, van je kat weglopen, … Een echte muis zal ook niet naast de kat zitten wachten om gevangen te worden!

Noah-verrijking

Noah – kartonnen verrijking

Verschillende ondergronden

Extra ondergronden zijn extra ontdekkingsmogelijkheden. Leg hier een fleecedekentje neer, daar een potje kattengras, en nog ergens anders een krabmat. Er bestaan zelfs ‘patchwork-dekentjes’ voor katten, die uit verschillende stoffen bestaan om je kat nieuwe stimuli te geven. Ook kattenkruid en valeriaan geven geliefde geuren af: doe er wat van in een oude sok of kussensloop en leg deze neer bij je kat. Krakend papier of een plastic zak zijn ook interessant, maar houd bij deze laatste wel een oogje in het zeil.

Update: Onlangs startte ik de KALLIE.shop op, waarin je allerlei manieren van geurverrijking en krakende speeltjes vindt.

Kattentraining

Of je een kat eigenlijk wel kan trainen? Absoluut wel, zolang je weet wat haar motiveert of voor welke kattensnack zij zou willen werken. Een dagelijks trainingsmoment is vaak een plezier voor zowel kat als eigenaar. Net zoals bij elk ander dier. Wil je meer lezen over hoe je je dier moet trainen? Lees dan dit artikel over clickertraining of contacteer me voor individueel advies.

Allerhande speeltjes en krabmogelijkheden

Een muisje hier, een veertje daar en verschillende voorwerpen waaraan je kat mag krabben. Liefst vindt je kat doorheen het huis verschillende spel- en krabmogelijkheden. Wissel speeltjes regelmatig eens af, zodat er steeds avontuur om de hoek loert.

Succes met het toepassen van deze tips. Heb je vragen of is er een onderwerp waarover je graag wil lezen? Stelt jouw kat, hond of ander huisdier een gedrag dat je niet kan plaatsen? Contacteer me dan hier.

Ook voor de website van Beestig beschreef ik enkele leuke speeltjes voor quality time met je kat. Je leest ze hier.

2 gedachten over “Tijd voor tips #1: verrijk de omgeving van je kat

Geef een reactie